Over mij: Kirsten

Al zo lang ik me kan herinneren wilde ik precies weten waarom we doen wat we doen. Ik wilde iedereen begrijpen en met alle mensen kunnen verbinden. Te pas en te onpas wilde ik in iedereen graven, niks was voor mij interessanter dan weten wat er in anderen omging.

Het is dan ook geen verrassing dat ik veel vond in geweldloze communicatie: de taal van behoeftes en verbinding. Ik leerde om empathisch mee te bewegen met het tempo van anderen en hun behoeftes. Totdat ik oog in oog kwam met de onvermijdelijke waarheid dat ik zelf ook behoeftes heb…

Na een aantal studies, relaties, zoektochten en confrontaties met mezelf zat ik op een dag in therapie. Mijn hoge normen in combinatie met mijn honger naar avontuur en diepe verlangen om altijd het beste te willen zien in iedereen, bleken een rampzalige combinatie.

Ik dacht dat het een teken van kracht was als ik me groot wist te houden in onveilige situaties en relaties; Ik streefde naar groei en avontuur, boven zelfzorg en begrenzing van wat ik aankon; Ik voelde me trots als het me lukte om zoveel mogelijk zelf te doen en niks nodig had gehad van anderen. Mijn versie van liefde geven was zoveel mogelijk dragen en zo min mogelijk mensen daarmee belasten.

Al onze behoeftes tellen

Zo vond ik mezelf plotseling in een getraumatiseerd en verward lijf, zonder gevoel voor grenzen of zelfliefde. Bewust van de schade die ik had opgelopen door mezelf al bijna 30 jaar op deze manier door de wereld heen te bewegen. Ik had me stuk gekeken op de behoeftes van anderen en was vergeten dat een echte relatie alleen werkt als je zelf ook meetelt.

Therapie hielp me in het afstand kunnen nemen om te zien waar ik werk te doen had. Ik vond het eindeloos inzichtelijk om mijn patronen te leren kennen en daarmee te experimenteren. Dit was voor mij een groot avontuur met mezelf. Toch merkte ik dat ik een lichamelijke en verbindende component miste. Hoewel ik mijn traumatische ervaringen leerde relativeren, bleef ik me onveilig voelen in mijn eigen leven en lijf en voelde ik me verloren over wat ik wilde van het leven.

Geweldloze Communicatie & Lichaamswerk

Een zoektocht naar andere methodes begon en zo vond ik naast geweldloze communicatie ook andere disciplines, zoals interpersoonlijke neurobiologie en somatic embodiment. Deze disciplines hebben mijn kijk op ons lichaam, onze stressreacties, trauma en andere in ons lijf huizende staten zoals depressie en anxiety (maar ook compassie en warmte) verdiept en veranderd.

Nu gaat het supergoed met mij. Ik zit lekker in mijn vel, ik heb een fijn leven en ik voel me vol liefde. Geweldloze communicatie en de methodes die ik in de laatste jaren geleerd heb spelen een grote rol in mijn leven. Want ook nu het goed gaat, heb ik soms een conflict met iemand, heb ik regelmatig nog een hoge norm of een kritische stem die het me moeilijk maakt, voel ik me soms overweldigd, beschaamd of heel verdrietig. Het leven laat zich immers niet sturen, maar leven!

Communiceren met verbinding

Ik concentreer me nu op wat er voor mij echt toe doet:

  • het mindful in verbinding kunnen zijn met mijn lichaam;
  • het weten hoe ik mijn behoeftes kan vinden en eren;
  • het kunnen communiceren van mijn behoeftes en vragen om wat ik nodig heb;
  • het kunnen begrijpen van de behoeftes van de ander;
  • bemiddelen tussen behoeftes in mezelf of met anderen om tot gelijkwaardige samenwerking te kunnen komen;
  • begrijpen hoe ik mijn voeten op de grond kan houden tijdens een emotionele storm;
  • een ander met verbinding en compassie bijstaan in hun emotionele storm;
  • kunnen staan voor mijn grenzen met compassie voor mezelf en de ander;

Deze vaardigheden ondersteunen mij om temidden van de meeste situaties mijn hoofd koel en mijn hart warm te houden. Zodat ik er met liefde, aandacht en ruimte ben voor mezelf en voor anderen. 

Het mooie is dat iedereen deze vaardigheden kan leren!

Mijn missie

Geweldloze communicatie bleek een stevig fundament te zijn om te werken met andere disciplines. Zo kwam ik op de plek waar ik nu ben: een plek van passie voor wat geweldloze communicatie en lichaamswerk kunnen brengen. Passie voor methodes waarvan ik weet dat ze diep transformerend kunnen werken in termen van bewustwording, zelfliefde, verbinding en in onze kracht staan.

Mijn droom is dat we allemaal onze volledige zelf kunnen leven, compassievol verbonden met ieder menselijk deel dat we brengen. Dat we in onze volle menselijkheid geaccepteerd, gezien en gevierd worden, in relatie met onszelf en anderen. Dat we leren om onszelf en elkaar te ondersteunen en ontvangen in die dingen die we nodig hebben, moment op moment.

Wil jij meer zelfliefde ontwikkelen en in je kracht staan? Wil jij beter begrijpen en communiceren wat je nodig hebt? Wil jij leren om anderen empathisch te ontvangen in wat zij nodig hebben? En wil je dit leren doen op een niet perfecte, maar juist je eigen fiere manier?

Overweeg dan om je aan te melden voor mijn nieuwsbrief, voor meer over geweldloze communicatie, het cultiveren van zelfliefde, conflict en samenwerking, onze menselijke reacties en hoe je daarmee om kan gaan en nog veel meer.

Je kunt ook naar de agenda gaan, waar je mijn huidige aanbod vindt (gratis en betaald).

Heb je vragen, suggesties of wil je om een andere reden met mij in contact komen? Mail mij dan naar kirsten@presentheart.nl.

 

Met warmte,
Kirsten

Wie ben ik?

 • De meeste mensen omschrijven mij als open en zorgvuldig met mijn woorden. Toch sta ik ook bekend om mijn soms ontbrekende subtiliteit en tact. Zo zie je maar, alles is een facade 😉
  Maar even zonder dollen, eerlijkheid en duidelijkheid zijn voor mij ontzettend belangrijk. En soms lukt het me in het moment niet om iets zorgvuldig te brengen. Gelukkig houden mijn dierbaren ook van duidelijkheid en kan mijn partner mijn momenten van tactloosheid juist erg waarderen!

 • Ik heb 3 studies gedaan en nóg wist ik niet wat ik wilde. Ik ben gegaan van geneeskunde naar politicologie en een opleiding tot kunstdocent. Ik vind alles interessant, maar weinig interessant genoeg. Geweldloze communicatie is het enige dat me al zo lang zoveel passie en plezier geeft en waarin ik eindeloos veel diepgang in vind <3.

 • Een discussie vind ik heel moeilijk, want ik moet me de hele tijd inhouden zodat ik niet over boeken ga praten! Ik lees dan ook erg veel en ben echt een rupsje nooit genoeg. Het liefst lees ik over politiek en maatschappij of boeken met psychosociale thema’s. Het is mijn eigenaardige interesse ;).

 • Naast lezen hou ik er ook van om iets te maken: muziek maken, knutselen, tekenen, koken. Daarom heb ik ook de tekeningen van hierboven gemaakt, zo is deze pagina lekker persoonlijk. Behalve de laatste tekening in deze sectie – daar heeft een goede vriendin een portret van mij gemaakt! Herken je me?

 • Je mag me altijd wakker maken voor een boterham met pindakaas, daar heb ik oprecht altijd zin in. En als je me echt blij wil maken dan ook met sambal. Hmmm!

 • Als er niemand kijkt dan doe ik graag een dansje. Ik dacht altijd dat niemand dat doorhad totdat er iemand in de supermarkt ooit tegen mij zei: “Goh, vandaag geen dansje?”

 • Expressief is my middle name. Ik kan een wervelwind aan emoties zijn, ze komen met een flink kabaal en vervliegen daarna weer even snel. In bepaald gezelschap kies ik ervoor om me in te houden, maar als je mij goed kent dan weet je dat ik van emoties hou. Bij mezelf en bij anderen!
Dit ebook komt binnenkort!

Laat je mailadres achter en ontvang het ebook, zodra deze wordt geplaatst. 

Door je mailadres achter te laten ontvang je ook de nieuwsbrief met updates, blogs en videos. Je ontvangt de nieuwsbrief nooit vaker dan eens per twee weken en je kunt je op ieder moment weer uitschrijven.

Dankjewel voor je aanmelding

het ebook komt zodra het klaar is

Dankjewel voor je aanmelding

je bent aangemeld voor de nieuwsbrief